Sparetips til bryllup

Bryllup er dyrt og hvorfor betale mer enn nødvendig. Her kommer vi med ulike forslag på hvordan bryllupsbudsjettet kan reduseres.

Se også vår side "Budsjett bryllup".

Generelle sparetips til bryllup

 • Uansett hva det er i forbindelse med bryllupet, be om et pristilbud fra flere leverandører/forhandlere. Husk å få pristilbud på samme tjenester/produkter. Enkelte er rimligere på noen enkelt tjenester, men dyrere på andre, så totalpakken av tjenester/produkter dere ønsker kan bli dyrere.
 • Sjekk prisene på andre produkter som ligner det dere ønsker (eksempelvis bryllupskake, brudebukett, brudesko, brudeundertøy osv), produkter blir ofte priset høyere når det er bryllupsting.
 • Sjekk om andre butikker enn brudesalongene har det dere ønsker (eksempelvis hvite sko, festvesker og tiara).
 • Gjør så mye dere kan selv. Med en gang dere skal kjøpe inn tjenester må dere legge på 2-4 ganger innkjøpsprisen. Eksempelvis for invitasjoner, materiale du trenger for å lage invitasjoner kommer ca på 10-40 kr pr kort avhengig av hvor mye dekor dere ønsker, skulle dere bestilt de samme kortene ville de kostet alt fra 35-120 kr.
 • Om dere har god tid, begynn å sjekk om ting kommer på salg. Her er det mye å spare!

Under vil man finne mange forskjellige sparetips, og vi har valgt å dele opp denne delen i kategoriene:

 • Klær og tilbehør til brudeparet.
 • Vielse/seremonien og transport.
 • Mottakelse, festmiddagen og bryllupsfesten.
 • Bryllupsreise.
 • Diverse.

Klær og tilbehør til brudeparet

Bryllupsklær både brudekjole og smoking er ting en kan låne eller kjøpe brukt. Om dere kjøper brukt kan dere også selge det etter bryllupet og kostnaden totalt sett (kjøpet minus salget) blir ofte lav. Om dere søker «kjøpe brukt brudekjole» kommer det opp ulike forslag på plasser dere kan se etter brukte bryllupsklær. Om dere ønsker nye ting anbefales det å være ute i god tid og kjøpe på salg. Dere bør også tenke på hva slags antrekk dere ønsker, må det være smoking eller kan en dress være greit? Må det være årets modell? Fjoråretsmodell er billigere.

Slør, tiara, veske, smykker, sko og annet tilbehør – Kjøp det brukt eller lån av familie/venner. Om dere ønsker nye ting anbefales det å kjøpe på salg, se i andre butikker enn brudesalonger og se etter andre produkter som ligner brudetingene. Vurder også om dere trenger alt tilbehøret, eksempelvis blir en brudeveske lite brukt.

Brudebukett – Først burde dere forhøre dere med familie og venner om det er noen som har erfaring som blomsterdekoratør, da kan dere spare mye penger. Men for dere som ikke er så heldige er det andre tiltak dere kan gjøre. Det er ulike ting som påvirker prisen, størrelsen på buketten, valg av blomster, fasongen på buketten og nettopp at det heter en brudebukett påvirker prisen. Om dere ser etter runde lave buketter dere liker (ikke dråpeformet ol), og som også kan brukes som en brudebukett, så kan dere spare mye penger. Velg sesongblomster, de er ofte billigere.

Frisør og sminke – Igjen, forhøre dere med familie og venner om det er noen som har erfaring som frisør eller make up artist, da kan dere spare mye penger. Om bruden er vant med å bruke smink, kan et alternativ være sminke seg selv. Det vil da være viktig å ta en prøvesminking og ta bilder for å se om det blir slik en ønsker det.

Vielse/seremonien og transport

Ringer – Bryllupsringer kommer dere ikke utenom, og de fleste setter pris på å gå med symbolet på deres kjærlighet. Om dere har kjøpt forlovelsesringer kan disse fint brukes som vielsesringer. Puss de opp og inngraver de i anledning bryllupet.

Vielsessted – velg å bruk kirken dere sogner til, det er gratis.

Vielsen – Spørr familie eller venner om å synge.

Transport fra kirke til bryllupsfesten for brudeparet – Bruk egen bil, om det ikke er et alternativ så husk å sjekk om familien eller venner har en cabriolet, veteranbil, hest og kjerre eller lignende som kan stilles til deres disposisjon mellom kirken og bryllupsfesten. La gjester ordne seg selv. Siden det ikke har vært noen alkohol servering er det ingen problem med at gjester kan kjøre selv. Om enkelte trenger å bli kjørt kan dere høre med en nabogutt/ bekjent om å være sjåfør for en symbolsk sum.

Mottakelse, festmiddagen og bryllupsfesten

Bryllupslokale – Mange drømmer om store flotte lokaler eller det perfekte hagebryllupet, men alt koster. Mange har brent seg på å tro at de skal komme billigere unna med et hagebryllup. Et hagebryllup krever veldig mye av de som planlegger det, og det kan være svært dyrt å leie store partytelt, spesielt om dere ønsker gulv i de. Tipset vårt er å lei et menighetshus, samfunnshus eller lignende. De er ofte billige å leie, har stoler og bord, mange har kjøkken og mange tilbyr vasking etter festen for en rimlig pris. Det blir mer å organisere, men dere slipper en høy kuver pris, samt om det skal være alkohol servering vil dere spare inn MYE. Om dere ønsker å ha bryllupet på et hotell eller lignende bør dere vurdere å ha bryllupet på en annen dag enn lørdag. Siden dekningen for mange selskaper er lavere i uken enn i helgene (lørdag er den mest populære bryllupsdagen) så kan det være dere får det vesentlig mye billigere på en ukedag.

Mottakelsen – velg å server mousserende vin isteden for champagne. Kanskje kan dere også servere en cider isteden for mousserende vin. Som servering kan dere lage enkel fingermat selv (om det er i egene lokaler), om ikke kan dere be hotellet sette frem oppskjært frukt (ca 35-50 kr pr person). Enkelte hoteller tillater at dere har med egne kaker, så da går det an å servere cupcakes som dere har fått venner og familie til å baket til aperitiffen.

Alkohol – Den største påvirkningen her vil være valg av lokaler. Har dere det på en restaurant, et hotell eller lignende må dere kjøpe hver enkelt enhet (ofte 85-120 kr for et vinglass), men om dere har det i det som kalles privatelokaler (dere leier et lokale og organiserer ting selv) så kan dere kjøpe inn alkohol selv. Noe som blir vesentlig mye billigere. Om dere er tidlig ute kan dere også spørre familie og venner om de ikke kan kjøpe med alkohol fra utlandet om de skal ut å reise. Da slipper dere avgiftene på polet (bare husk at det er begrenset mengde hver enkelt person kan dra inn i landet uten å betale avgifter).

Om dere ønsker å ha det på et hotell er det også andre ting dere kan gjøre for å få ned kostnaden på alkohol:

 • Valg av vin vil påvirke prisen. Det kan være stor pris forskjell på vin, så velg en rimeligere vin. Et hotell bør ikke ha en «dårlig vin», så velg en av de rimeligere på listen deres, men som passer til maten. Om dere ønsker noen bedre viner anbefales det å servere disse tidlig slik at gjestene faktisk setter pris på det, og merker det.
 • Dere kan være med å påvirke størrelsen på glassene som blir satt frem. Det trenger ikke være de største vinglassene. Gjester vil som oftest ikke merke noen forskjell på mengden alkohol som blir servert i glassene så lenge glasset blir fylt opp slik det skal. Så om dere har mindre vinglass som blir fylt opp på lik linje med et større vinglass vil det største vinglasset romme mer vin enn det minste, så med å bruke mindre glass vil det redusere mengden alkohol som blir servert. Tipper det vil utgjøre 1-2 glass ekstra pr flaske avhengig av størrelsen på vinglassene.
 • Dere kan påvirke hva som blir servert i baren som er tilknyttet bryllupet. Konjakk er vesentlig mye dyrere enn øl og vin.
 • Dere kan vente med å åpne baren til bestemte klokkeslett, det vil da være begrenset hva gjestene rekker å drikke.
 • Isteden for åpen bar kan dere bruke drikkebonger.
 • La barn være med i bryllupet, det reduserer veldig på alkoholinntaket, samtidig som kuværprisen for barn er lavere.
 • Sett frem vannkarafler under middag og etterpå slik at folk ikke drikker mer vin under middagen eller kjøper ting i baren for tørstedrikke.

Toastmaster – Spør familiemedlemmer eller venner som passer som toastmaster om å dekke rollen, da slipper dere å bruke penger på å leie inn noen.

Mat – Her kommer det an på om dere har egne lokaler eller er på et hotell ol. På et hotell er det ikke så mye dere får gjort med matprisene, men dere kan påvirke hvor mange gjester som kommer til middag. Dere kan foreksempel invitere venner til kaker og kaffe senere på kvelden. Om dere har det i eget lokaler kan det være flere ting som kan spare dere penger. Har dere noen i familien som er en god hobbykokk kan denne personen lage maten, eller dere kan ha et spleiselag der gjestene ta med seg en rett hver, slik at det tilsammen danner et koldtbord.

Blomster – Kjenner dere en blomsterdekoratør kan dere spare mye penger, men for de som ikke er så heldige kan dere gjøre mye selv. Det må ikke være store dekorasjoner som koster mye penger på bordene. Ofte er det enkle også det fineste. Dere kan ha små blomsterbuketter dere kan lage selv eller enkle vaser med en singel blomst oppi, f.eks en rose eller orkidée. For ideèr på enkle blomsterbuketter se vår side "pynte bord og lokaler til bryllup".

Bryllupskaker – Kanskje dere kjenner noen som er gode hobbybakere som kan gjøre det for en rimelig penge. Dere kan sett bryllupskake opp på ønskelisten deres til bryllupet. Eller dere kan tenke litt annerledes kake en tradisjonell bryllupskake, eksempelvis kan bryllupskaken være et stort cupcake tårn.

Bryllupsmusikk – Er noen i familien er musikk interesserte kan det være de kan/ønsker å stille opp og spille litt, eller har kjentfolk innen bransjen kan det være dere kan få noen gode priser på et live-band eller DJ. Dere kan spille fra eget stereoanlegg en ferdig laget liste med variert musikk. Kanskje har dere en i familien som ikke har noe i mot å være kveldens DJ.

Bryllupsreise

Dette er en av de største kostnadspostene for de fleste, og her er det mye penger å spare. Noen tiltak kan være:

 • Dropp bryllupsreisen.
 • Utsett bryllupsreisen til året etter og kombiner det med ferien da.
 • Undersøk pris på pakkeløsninger og spesielt All-Inclusive-pakker.
 • Om dere er fleksible på hvor og når dere reiser går det an å bestille igjennom restplass.no eller tilsvarende leverandører.
 • Vurder om dere kan reise en dag midt i uken, istedet for helg.
 • Følg med på groupon, letsdeal eller lignende leverandører for gode tilbud på reiser eller spahelger.
 • Reis på en kortere bryllupsreise, storbyweekend, spaopphold, høyfjellshotel, fjelltur etc.
 • Ønsk dere penger eller gavekort på bryllupsreise til bryllupet.

Diverse

Trykksaker – dette er vel det som er enklest å lage selv. Dere vil bruke mer tid, men kan spare mye penger også. Typiske trykksaker en kan lage er:

 • Save the date kort.
 • Invitasjoner.
 • Bordkort.
 • Menyer.
 • Sanghefter.

Se siden "Trykksaker Bryllup" for tips.

Fotografering – det kan fort bli dyrt hos en fotograf, men om dere er litt selektive i hva dere skal ha kan dere spare en del. Istedet for å leie inn fotograf for hele dagen, bestill en time hvor de typiske bildene av brudeparet blir tatt. Om dere har en hobbyfotograf er det mye å spare, bare sørg for at dere får et fint bilde før dere avslutter bildetakingen. Spør gjestene om de kan ta bilder av dere gjennom dagen. Dere kan også sette engangskameraer på bordene.

Barnevakt – Kanskje kan noen naboer, noen fra barnehagen eller andre passe barna deres for en symbolsk sum.