TOASTMASTER OG TALER I BRYLLUP

Her under finner dere ting dere bør tenkte på når dere skal velge toastmaster til bryllupet, hvilke arbeidsoppgaver en toastmaster har og tips til han/henne som skal ha jobben. Vi går igjennom talerekkefølge i bryllup, og det kommer tips til deg som skal holde tale i bryllup.

Toastmaster i bryllup

Ordet toastmaster kommer fra det engelske ordet "toast", som betyr "skål". Rollen til "skålemesteren" var å se til at skålene kom i riktig rekkefølge. Rollen til toastmasteren har med årene blitt mer utvidet og i dag fungerer han/hun mer som en slags konferansier. Alle bryllup bør ha en toastmaster.

Toastmasterens oppgaver

Det ligger ofte en sterk forventning til en toastmaster(e), og det er mange arbeidsoppgaver som følger rollen. Det kan være lurt å be den/de dere spør om å sette seg inn i hva som forventes av de før de takker ja til jobben.

Dette kan dere forvente av en toastmaster:

 • Arrangementets talemann/kvinne.
 • Lage sang- og tale-liste. Han/hun blir bryllupets skålemester.
 • Det forventes at han/hun kan kontaktes av gjester for praktisk informasjon og for å bli satt opp på talelisten.
 • Sørge for å heise flagget på festplassen før brudeparet kommer.
 • Utbringe en skål for brudeparet når de ankommer festen.
 • Informere om praktiske opplysninger.
 • Holde styr på kjøreplan ved bordet og ofte for festen videre.
 • Være kjøkkenets forlengede arm. Avtale med serveringspersonalet om mat og drikkeservering på dagen.
 • Avtale med evt. musikere når talerne skal slippes til, og når det skal synges.
 • Holde en korte introduksjoner til de som skal holde taler. Dette gjøres ved at en slå på glasset eller har en annen måte å samle gjestenes oppmerksomhet på, før han/hun introduserer talerne eller sangene. Ofte med morsomme innledninger og treffende vitser. Det er en toastmasters plikt og rettighet å påse at talerne holder korte taler, samt hindrer at overberusede gjester får tale. Det er også viktig å korrdinere talerne og sanger slik at de ikke kommer under servering.
 • Lese opp kort og telegrammer som eventuelt skjer ved kaffen, kan også delegeres til brudgommens forlover.
 • Og om han/hun i tillegg er komiker og problemløser har du den/de perfekte toastmasteren(e).

Generel informasjon om toastmasterrollen

Utenom brudeparet er toastmasteren(e) kanskje den viktigste personen i selskapet. Han/hun har ansvar for å holde orden, tempo og tid på festen. Velg personer som dere vet kommer til å:

 • Gjøre gode forberedelser.
 • Holde en streng kjøreplan.
 • Ha godt humør.
 • Være lune og taleføre med sans for god replikk.

Dere bør være ute i god tid med å finne en toastmaster, allerede så tidlig ute som et halvår før bryllupet. Det er viktig med gode forberedelser. Toastmasteren(e) er kledd som resten av gjestene, og blir ofte presentert av vertskapet under velkomst talen. Han/hun bør være plassert slik at vertskapet og den som er ansvarlig for serveringen lett kan få øyekontakt med ham eller henne.  Etter skikk og bruk sine regler skal ikke toastmasteren(e) holde noen tale til brudeparet.

Taler i bryllup

Taler er en naturlig del av et bryllup, og det er «regler» for hvordan det skal utføres. Dere står selvsagt fritt til å legge opp løpet slik dere ønsker, men dette er hva som er det vanligste.

 • Talenes rekkefølge. De viktigste talene kommer først.
  1. Verten ønsker velkommen.
  2. Brudens mor eller far holder tale.
  3. Brudgommen.
  4. Bruden (hvis hun ønsker det).
  5. Brudens forlover (tale eller sang).
  6. Brudgommens forlover (tale eller sang).
  7. Brudgommens foreldre.
  8. Søsken.
  9. Besteforeldre/faddere.
  10. Venner og andre.
  11. Takk for maten tale.
 • Toastmaster introduserer talerne.
 • Ingen taler mens gjester spiser eller under servering.
 • Det vanligste er å ha alle talene under festmiddagen. Er det mange talere kan det være en ide å ha noen under kaker og kaffe.

Kjøreplan for festmiddagen og talere finner dere under vår side «kjøreplan bryllup». Under finner dere hva de ulike talene bør inneholde og tips til taleholdere.

Velkomsttalen (tale nr 1). Det er brudens far/verten som ønsker gjestene velkommen til bords. Det er blitt mer vanlig at brudgomen gjør dette. Det ønskes velkommen og toastmaster(e) blir introdusert. Toastmaster reiser seg så alle kan se ham/henne. Toastmaster takker og kommer med praktiske opplysninger som kjøreplanen for bryllupet, når røykepauser kommer, hvor er toaletter, rømningsveier, garderobe etc. Og dersom kokken ikke skal si noe om menyen, gjør toastmaster dette også.

Brudens fars tale (tale nr. 2). Dette er dagens hovedtale og er rettet til brudeparet. Er ikke brudens far tilstede kan hennes mor eller annen nær slekt ta den. Den inneholder ofte litt fra barndommen hennes, skryt av hennes gode egenskaper, og andre gode ord om henne. Så nevnes brudgommen hvor glade de er for at han har blitt et medlem av familien. De sier noe om de egenskapene de setter pris på ved ham. Talen avsluttes med å ønske brudeparet alt godt i framtiden og utbringer en skål. Alle gjestene reiser seg når denne skålen utbringes, mens brudeparet blir sittende. Det er kun under denne skålen at gjestene reiser seg når skålen utbringes.

Brudgommens tale (tale nr. 3). Dette er en tale til bruden, men han bør takke sine nye svigerforeldrene for at de har bidratt til å gjøre bruden til en perfekt kone for ham, og for at de har tatt så godt i mot ham. Noen velger å takke sine egne foreldre for en god barndom. Videre er det vanlig å si noen ord om og til bruden. Og ta gjerne fram hva som er spesielt med henne og hva som gjorde at det var akkurat henne som ble din store kjærlighet. Denne talen blir ofte litt rørende, men kan godt ha en del humor også. Talen ender med en skål for brudens foreldre, men det er også blitt vanlig å bare skåle for bruden.

Bruden sin tale (tale nr. 4), om hun heller ønsker å ha en sang til brudgommen er det også greit. Om hun holder tale er det vanlig at hun sier noen fine ord om brudgommen og sine svigerforeldre/svigerfamilie og takker egen familie for en god oppvekst.

Brudens forlover taler eller hun har ordnet en sang (tale nr. 5). Dette er like mye en tale til gjestene om bruden, som til bruden. Denne omhandler vennskapet mellom brud og forlover, samtidig som brudens gode egenskaper framheves gjerne gjennom korte morsomme eller rørende historier om ting de har opplevd. Brudgommen bør også nevnes kort.

Brudgommens forlovers tale eller sang (tale nr. 6). Det forventes ofte at denne talen er litt morsom. Gjerne noen korte historier de har opplevd sammen, men tidligere tiders «Kvinner, vin og sang», bør ikke nevnes. Bruden og hennes god påvirkning på brudgommen eller noe lignende bør nevnes.

Brudgommens fars/eller mors tale (tale nr. 7). Den inneholder ofte litt fra barndommen hans, skryt av hans gode egenskaper, og andre gode ord om han. Så nevnes bruden og hvor glade de er for at hun har blitt et medlem av familien. De sier noe om de egenskapene de setter pris på ved henne. De kan gi noen gode råd til brudepare. Talen avsluttes med å ønske brudeparet alt godt i framtiden og utbringer en skål for hell og lykke.

Takk for maten talen kommer som siste tale (tale nr. 10). Det er ofte brudgommens far eller andre familiemedlemmer som holder denne. Det takkes for maten og utbringes en skål for vertskapet (som som oftest er brudeparet). Det er ofte at kjøkkenpersonalet kommer ut i festsalen og hører på denne talen, og da overrekkes man selvsagt en takk til de også for god mat og servering i talen.

Tips til taleholdere ved bryllup

Svært mange liker ikke jobben med å holde taler, men gjør det fordi de føler det forventes av dem. Presset med å skulle gi en god tale med masse humor samtidig som den blir presentert foran mange mennesker og et høyt stressnivå kan være krevende, og under har vi laget noen tips til hvordan du skal komme deg enklere igjennom denne opplevelsen. Kanskje den til og med blir bra.

I forkant

 • Begynn tidlig å planlegg talen. Skriv ned stikkord du ønsker å fortelle mer om.
 • Når du skriver talen bør du
  • Ikke lage en tale som er lengere enn 3-5 min.
  • Sørge for å ha en sterk innledning, midtparti og avslutning.
  • Ha mye humor.
  • Ta med viktige hendelser i brudens/brudgommens liv, episoder fra din tid sammen med bruden/brudgommen, ting om både brud og brudgom, ta gjerne med sitater, noen gode råd og avslutt med å ønske om en lykkelig fremtid for brudeparet og en skål for dem.
  • Forlovere bør også si hvor mye vennskapet betyr og æren over å bli valgt som forlover.  
 • Lær deg hele talen, men spesielt godt den første delen. Om den første delen går bra, går som oftest resten som en lek.
 • Skriv ned talen på en huskelapp, på andre siden av lappen skriver du kun stikkord som gjør at du husker talen. Disse skriver du i større skrift slik at du kan legge huskelappen på bordet og fremdeles se stikkordene når du står å holder talen din. Da er det enklere å komme inn igjen i det du skulle fortelle. Og om du virkelig får helt hjerneteppe kan du ta opp lappen og se på den siden hvor hele talen står.  

Under talen

 • Pust dypt noen ganger før du starter, det skal hjelpe å roe deg.
 • Snakk høyt og tydelig slik at alle hører deg.
 • Ikke stress deg igjennom talen, stopp heller opp og ta noen «pauser» før du fortsetter.
 • Prøv å få naturlig øyekontakt med gjester, men om det er vanskelig kan du prøve å se på brudeparet siden det er de talen er til.
 • Unngå pauseord (ehhh...).
 • Prøv å ikke vær nervøs, husk at alle som er der ønsker at du skal lykkes med din tale.

  

Ønsker du å få tilsendt Power Point presentasjonen du ser på denne siden gratis, bestill her

Din melding er sendt
En feil oppstod, meldingen ble ikke sendt.

Informasjon om presentasjons malen

Dette er en presentasjon som er laget ved hjelp av Power Point. Slidene er laget som et stort bilde og limt inn. For å redigere bildene/slidene anbefales det å bruke Publicher og Paint i tillegg til at du får redigert en del i Power Point. Bruk det redskapet du foretrekker.

I notatfeltet i presentasjonen ligger notater for

 • Notater for toastmaster.
 • Hva som bør gjøres med sliden (om det ikke står i notatfeltet så står det på selve sliden).

Malen inneholder mange private bilder, og det forventes at disse byttes ut.

Selv om denne malen hjelper deg med mye vil det kreve en del redigering for å kunne benytte den ved en annen anledning.

Lykke til!

Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup
Toastmaster bryllup