Underholdende tradisjoner ved bryllup

Alle som har vært i bryllup vet at det er vanskelig å skulle holde engasjementet til gjestene oppe time etter time. Under kommer vi med gamle tradisjoner til ulike deler av bryllupet som kan fungere som morsomheter for brudeparet og gjestene.

Bryllupsvielsen

Be gjestene om å følge med om de kan se noen forvarsler på hvordan ekteskapet blir.

 • Om brudeparet står svært nær hverandre er det tegn på at de skal få et lykkelig ekteskap, og motsatt, om de står fra hverandre er det tegn på ulykkelig ekteskap.
 • Hvor brudeparets har plassert føttene kan si noe om hvem som kommer til å ha mest å si i ekteskapet. Var det bruden som satte den høyre foten frem, så ville hun komme til å bestemme, og var det brudgommen som satte den høyre fot frem kom han til å holde bruden i en kort snor.
 • Den som svarer "ja" høyest, blir den som bestemmer mest.
 • Når paret får velsignelsen kan brudgommen kneele på litt av kjolen til bruden for å vise hvem som bestemmer i forholdet. Når de reiser seg opp igjen kan bruden trå på brudgommens fot for å vise det motsatte.
 • Den første personen som brudeparet møter når de går ut fra kirken sier noe om deres første barn. Er det en mann, blir det første barnet en gutt. Er det en kvinne blir det første barnet en pike.

Mottakelse

Når brudeparet drikker deres bryllupsskål er det etter gammel tro den som fullfører den først som vil styre familien.

Bryllupsmiddagen

For å få litt aktivitet under middagen og løsne litt på stemningen kan disse tradisjonene være på sin plass:

 • Når gjestene slår bestikket mot glassene eller tallerkene, skal brudeparet stå opp på stolene og kysse hverandre. 
 • Når gjestene slår i bordet, skal brudeparet foreldre kysse hverandre.
 • Tramper gjestene i gulvet skal de kysse hverandre under bordet.
 • Om bruden går ut av lokalet (eks. på toalettet) skal alle de kvinnelige gjestene løpe opp å kysse brudgommen, og omvendt når brudgommen er borte.

Bryllupsfesten

Her er noen tradisjoner rundt det med bryllupskaken

 • Brudeparet kutter bryllupskaken sammen med brudgommens hånd over brudens, hvis bruden ikke får lov å skjære det første stykket av bryllupskaken, sier tradisjonen at hun kommer til å bli barnløs.
 • Alle gjestene må få et stykke av bryllupskaken, da det ellers vil være ulykke for brudeparet så vel som gjestene.
 • Gjem en ring i bryllupskaken. Den som får ringen var garantert lykke de neste par årene.
 • Bruden smaker på kaken og gir deretter brudgommen en bit. På denne måten har konen tatt ansvaret for at kaken ikke er forgiftet.

Klippe brudens slør – Etter brudevalsen er danset blir brudens slør klippet i stykker. Jo mer ødelagt, jo mer lykke vil hun oppnå i sitt ekteskap. For de gjestene som får tak i et stykke slør, vil det bringe dem lykke.

Klippe brudgommens sokker – Ut på kvelden overmanner de mannlige gjestene brudgommen og klipper tåen av sokkene hans. Fra gammelt av var forklaring at gjestene ønsker å forhindre brudgommen i å «gjøre sine hoser grønne» hos andre kvinner (dvs. tilnærme seg andre kvinner).

Brudebuketten skal kastes til de ugifte kvinnelige gjestene i bryllupet. Den som tar i mot buketten, blir den neste som gifter seg. En annen lignende tradisjon er ”Crowning the next bride-to-be”. Bruden har på seg en gull krone og får bind foran øynene. Hun spinner rundt og alle ugifte damer står i en ring rundt henne og danser. Den bruden setter kronen på vil bli den neste som skal gifte seg.

Den mannlige utgaven er at forloveren auksjonere bort strømpebåndet til bruden. Forloveren bærer rundt en hatt og gjestene putter penger i den. Noen spiller auksjonær og teller pengene, etter en spesifikk tid har gått er det den som puttet penger sist i hatten som får båndet og blir den neste som gifter seg. En annen vri er at forloveren (eller brudgommen) kaster båndet på lik linje som bruden kaster brudebuketten.

“Å smis i Hymens lenker” er en gammelt bryllupstradisjon der brud og brudgom holder i en lenke med to hjerter på, mens smeden sveiser hjertene sammen. Det er en stadfestelse av det løftet brudeparet gir hverandre, og symboliserer en pakt som er lett å forene, men vond å bryte opp.

Brudgommen skal bære sin brud over dørstokken. Dørstokken symboliserer overgangen mellom brudens gamle verden og den nye som gift. Det er derfor også passende at brudgommen hjelper henne sikkert over.