Huskeliste for brudgom

Her er listen over hva som forventes at du som kommende brudgom ordner. Alt annet har dere begge ansvar for.

1. Velg egen forlover.

Dette kan være et vanskelig valg, men det er lurt å velge noen som kjenner deg godt og som også i framtiden vil være der for deg.

2. Finn bryllupsklær og tilbehør.

Om brudgommen har spesielle ønsker kan det være lurt også for han å starte tidlig å lete. Om han bare skal ha seg en dress er dette noe en kan vente med til det nærmer seg.

3. Bestill knapphullsblomster.

Mange bruder ønsker at brudebuketten og knapphullsblomstene skal stå i stil, så lurt å spørre bruden om det. Ofte vil hun også gjøre bestillingen sammen med brudebuketten. Det er du som skal gå med knapphullsblomsteren, og om du har ønsker til hvordan den skal være må du komme med de.

Det er også vanlig å ha knapphullsblomst til din forlover, ringbærer eller brudesvenn og hennes far. Noen har også til brudgommens far.

4. Klær til din forlover.

Du må huske å ordne klær til forloveren din, eller informere om hva du ønsker han skal gå i, slik at han kan ordne det selv. Det er ulik praksis her, men om du har sterke ønsker på farge og form av finklærene er det vanlig at brudeparet betaler klær, men om forloverene kan gå med det de ønsker selv eller vanlig dress, er det mer vanlig at de også betaler selv.

5. Start å lag talen din.

Start med å lage talen/sangen din. Dette kan ta lang tid og er ofte en modningsprosess. For flere tips til taleskriving, se våre sider «toastmaster og taler til bryllup».

6. Få unna alt papirarbeidet.

For å kunne gifte dere må hver av dere fylle inn skjemaet «Egenerklæring». Så må du få din forlover til å fylle inn denne «Forlovererklæring».  Om du har vært gift tidlige må denne fylles ut; erklæring om skifte. Om du ønsker å bytte navn må denne fylles ut «melding om endring av navn».

7. Planlegg og kjøp morgengave til partneren din.

Fra gammelt av hadde morgengaven en viktig betydning. For kvinnen skulle morgengaven hun fikk av sin nye mann være en forhåndsavtalt pengesum, som skulle sikre hun særeie i det tilfelle hun forble barnløs, og derfor ikke hadde juridisk rett til å arve av sin mann. For mannen skulle morgengaven han fikk av sin nye kone være noe håndlaget som viste at den kommende konen var flink med hendene sine. I dagens samfunn har ikke morgengaven denne betydningen lengere, men de fleste velger å gjøre en personlig og varig gave til hverandre. Eksempelvis er smykke til henne ikke uvanlig gave.

8. Kjøp inn takkegave til forloveren din.

Det er vanlig å kjøpe en gave til forloveren din som takk for hjelpen. Det kan være alt fra en ramme med bilde fra bryllupsdagen, en opplevelse (eksempelvis å ta han med ut på middag eller gocart kjøring) til en blomst. Det viktigste er at du på en måte får sagt "takk for hjelpen".

9. Lag en plan for morgenen på bryllupsdagen.

Det kan være lurt å lage en plan for hva du skal gjøre til hvilket klokkeslett før dere skal i kirken.

10. Plei deg selv.

Det er tid for velvære. Prosessen med å planlegge et bryllup kan være krevende, og det er viktig å samle krefter igjen før den store dagen. Prøv å slapp av, gjør ting som gir overskudd, tren, ta fotbehandlinger, solarium og andre ting som gir velvære.

11. Hva må gjøres de siste ukene før bryllupet.

 • Trenger du en frisørtime før bryllupet? Bestill den i god tid slik at du ikke går dagen før å leter etter en plass som har ledig tid. Er trygt og godt å bruke den frisøren du alltid bruker. Er ikke før bryllupet ditt du eksperementerer med nye frisyrer. 
 • Bryllupsantrekket bør være klart. Gjerne prøv den for å være sikker.
 • Alt bør være avtalt med blomsterdekoratøren som skal lage knapphullsblomsterene.
 • Din egne tale bør være klare. Nå må du lære den.
 • Pakk til bryllupsreisen om dere reiser like etter bryllupet.

12. Dagen før bryllupsdagen.

 • Sjekk over bryllupantrekket med tilbehør og lever den der du skal skifte på bryllupsdagen.
 • Pakke til bryllupsnatten (om dere skal overnatte borte); morgengaven, skift til dagen derpå (andre klær) og toalettsaker. Lever det over til forloveren din, slik at hun/han leverer den for deg på plassen dere skal ha bryllupsnatten.
 • Øv på bryllupstalen din.
 • Har du kontroll på ringene? Gi disse til forloveren.
 • Prøv å legg deg tidlig slik at du er uthvilt til den store dagen.

13. Bryllupsdagen.

 • Spis frokost og lunsj før du drar til kirken.
 • Dobbelsjekk at forloveren din har ringene.
 • Prøv å følg tidsskjema dere laget for bryllupsmorgenen, og ting vil gå av seg selv. Din forlover skal hjelpe deg å gjøre det.
 • Husk talen din/sangen din. Om du skal holde tale kan det være lurt å små lese på den igjennom dagen. For tips til utfølelsen av talen, se vår side «toastmaster og taler til bryllup».
 • Hjelp henne med kjolen.
 • Husk å gi bruden mange komplimenter. Hun føler seg sikkert vakrere nå enn hun noen gang har gjort. Vis at du setter pris å det.