Huskeliste for bruden

Her er listen over hva som forventes at du som kommende brud ordner. Alt annet har dere begge ansvar for.

1. Velg egen forlover.

Dette kan være et vanskelig valg, men det er lurt å velge noen som kjenner deg godt og som også i framtiden vil være der for deg.

2. Finn bryllupskjole og tilbehør.

Det kan ta mange måneder å finner den perfekte kjolen, så start tidlig. Det kan være lurt å starte å se i blader og på nett etter kjoler du liker, for så å dra i brudesalonger og på brudemesser. Ønsker du tiara, slør, hansker, sko, underskjørt og eventuelt vinterkåpe?

3. Frisør og sminke må bookes.

Frisør - Spesielt om du har en spesifikk frisør du ønsker å bruke er det lurt å være tidlig ute. Sesongen for bryllup er kort, og det er første mann til møllen som ofte går. De fleste frisører tar ikke inn flere bruder samme dag. Booke inn prøvetimen samtidig. Til prøvetimen bør du ta med hårpynt og bilde av brudekjolen. Samt, husk å ta bilde av frisyren til bryllupsdagen slik at dere husker detaljene.

Brudepynting/sminke -  Plassen du sminker deg bør ikke være for langt unna frisøren. Det er bortkastet tid, samt at det er mye som skal ordnes før bryllupet og det blir unødvendig stress. Kanskje kan frisøren og sminkør komme til deg?

4. Bestill brudebukett.

Du bør ha en formening om hva du ønsker deg og budsjettet til det. Se igjennom bryllupsblader og søke på nettet for å få en ide før du kontakter en blomsterdekoratør. Det kan være lurt å avtale møte med en blomsterdekoratør for å høre om ditt ønske er forenlig med ditt budsjett, samt å få noen prisforslag. Prisene vil variere og det er lurt å forhøre seg med flere leverandører. Mange ønsker at brudebuketten og knapphullsblomstene skal stå i stil, dette er det lurt å informere dekoratøren om. Husk også at noen blomster er sesongbetont.

5. Klær til din forlover.

Du må huske å ordne klær til forloveren din, eller informere om hva du ønsker hun skal gå i, slik at hun kan ordne det selv. Det er ulik praksis her, men om du har sterke ønsker på farge og form av finklærene er det vanlig at brudeparet betaler klær, men om forloverene kan gå med det de ønsker selv, er det mer vanlig at de også betaler selv.

6. Start å lag talen/sangen din.

Start med å lage talen/sangen din. Dette kan ta lang tid og er ofte en modningsprosess. For flere tips til taleskriving, se våre sider «toastmaster og taler til bryllup».

7. Få unna alt papirarbeidet.

For å kunne gifte dere må hver av dere fylle inn skjemaet «Egenerklæring». Så må du få din forlover til å fylle inn denne «Forlovererklæring».  Om du har vært gift tidlige må denne fylles ut; erklæring om skifte. Om du ønsker å bytte navn må denne fylles ut «melding om endring av navn».

8. Planlegg og kjøp morgengave til partneren din.

Fra gammelt av hadde morgengaven en viktig betydning. For kvinnen skulle morgengaven hun fikk av sin nye mann være en forhåndsavtalt pengesum, som skulle sikre hun særeie i det tilfelle hun forble barnløs, og derfor ikke hadde juridisk rett til å arve av sin mann. For mannen skulle morgengaven han fikk av sin nye kone være noe håndlaget som viste at den kommende konen var flink med hendene sine. I dagens samfunn har ikke morgengaven denne betydningen lengere, men de fleste velger å gjøre en personlig og varig gave til hverandre. Eksempelvis er klokke til han ikke uvanlig gave.

9. Kjøp inn takkegave til forloveren din.

Det er vanlig å kjøpe en gave til forloveren din som takk for hjelpen. Det kan være alt fra et smykke, en ramme med bilde av dere på bryllupsdagen, en opplevelse (eksempelvis å ta hun med ut på middag eller et show) til en blomst. Det viktigste er at du på en måte får sagt "takk for hjelpen".

10. Lag en plan for morgenen på bryllupsdagen.

Det kan være lurt å lage en plan for hva du skal gjøre til hvilket klokkeslett før dere skal i kirken. Det er lett å være stresset på en slik dag, og da er det greit å ha satt opp en tidsplan for alt som må gjøres og huskes. Når bør du stå opp for å rekke alt, når er matpausene, frisørtimen, sminke, osv.

11. Plei deg selv.

Det er tid for velvære. Prosessen med å planlegge et bryllup kan være krevende, og det er viktig å samle krefter igjen før den store dagen. Prøv å slapp av, gjør ting som gir overskudd, tren, ta ansiktsbehandlinger, ta en hårkur, ta fotbehandlinger, manikyr, pedikyr, solarium og annen forberedende skjønnhetspleie. Dette vil forhåpentligvis gjøre at du føler deg fantastiske til den store dagen.

12. Hva må gjøres de siste ukene før bryllupet.

 • Prøvetimen hos frisøren. Husk å ta med all hårpynt til prøvetimen, og husk å ta bilder til brylupsdagen slik at dere husker de små deltaljene til den store dagen.
 • Prøvetimen hos sminkør.
 • Brudekjole med tilbehør bør være klart. Gjerne prøv den for å være sikker.
 • Alt bør være avtalt med blomsterdekoratøren som skal lage brudebuketten.
 • Din egne tale bør være klare. Nå må du lære den.
 • Pakk til bryllupsreisen om dere reiser like etter bryllupet.

13. Dagen før bryllupsdagen.

 • Sjekk over bryllupkjolen med tilbehør og lever den der du skal skifte på bryllupsdagen.
 • Pakke til bryllupsnatten (om dere skal overnatte borte); morgengaven, skift til dagen derpå (andre klær) og toalettsaker. Lever det over til forloveren din, slik at hun/han leverer den for deg på plassen dere skal ha bryllupsnatten.
 • Om det trengs, forberedende stell av hår og negle.
 • Øv på bryllupstalen din.
 • Prøv å legg deg tidlig slik at du er uthvilt til den store dagen.

14. Bryllupsdagen.

 • Spis frokost og lunsj før du drar til kirken.
 • Stol på at andre gjør det de skal og slapp av. Kan være vanskelig å gi slipp på planleggingen og kontrollen når en har sittet så mye med det, men for at du virkelig skal kunne nyte dagen er det viktig at du stoler på forberedelsene dere har gjort og lar ting gå av seg selv. Skjer det uforutsette ting er det nok av andre som kan ordne det. Det må ikke være deg eller partneren din.
 • Prøv å følg tidsskjema dere laget for bryllupsmorgenen, og ting vil gå av seg selv. Din forlover skal hjelpe deg å gjøre det.
 • Husk brudebuketten og eventuelt annet tilbehør.
 • Husk talen din/sangen din. Om du skal holde tale kan det være lurt å små lese på den igjennom dagen. For tips til utfølelsen av talen, se vår side «toastmaster og taler til bryllup».
 • Gi den kommende mannen din litt slækk hvis ting ikke går helt etter planen. Alt han ønsker for dagen er at du skal bli fornøyd.