Huskeliste for bursdag

For å gjøre din jobb enklere har vi laget en steg for steg huskeliste over ting du bør tenkte på når du planlegger bursdag.

Enkel huskeliste for bursdag finner du her..

1. Finn budsjett for bursdagen.

Veldig mye av det du planlegger videre vil være avhengig av hvor mye du har tenkt å bruke på bursdagen. Det er viktig å være realistisk rundt hvor mye en kan og vil bruke. Å arrangere bursdag er dyrt, men det er mye en selv kan være med å påvirke om en er kreativ. Under våre sider DIY finner du forslag til ting du kan lage selv til bursdagen.

Tips til å redusere kostnaden kan være:

 • Ha bursdag hjemme.
 • Velg enkel og billig mat. Hjemme laget pizza, pannekaker, gryteretter osv.
 • Reduser antall gjester (inviter kun de nærmeste).
 • Ha leker i bursdagen som ikke koster noe. Forslag til leker finner du her.
 • Server gelé og en bursdagskake (avhengig av hvor mange gjester).
 • Lag pynt og diverse til bursdagen selv, hjelp får du på vår DIY side.
 • Sett frem 1,5 l med brus isteden for 0,5 l, samt sett frem saft.
 • Slå sammen bursdagsfeiringer. Dette er en flott måte å dele både arbeid og kostnader på.

2. Hvem skal bli bedt i bursdag?

I teorien står en fritt til å invitere akkurat hvem de vil i bursdag, men så enkelt er det som oftest ikke. Dette kan være et vanskelig spørsmål og det er veldig avhengig av alder på barnet. De første årene er det som oftest nærmeste familie som blir bedt, og kanskje noen være venner.

Etter hvert som barna blir større er det ofte føringer fra barnehager og skoler rundt hvem som bør inviteres i bursdag. "Alle eller ingen" er ofte et krav, men dette kan være veldig krevende.

Barnehage alder - Her bør en prate med personalet i barnehagen om praksisen. Noen mener det er greit å invitere dem barnet leker mest med til bursdag, andre velger å invitere dem av samme kjønn eller samme alder på avdelingen. Barnehagepersonalet leverer ofte ut invitasjonene til foreldrene ved henting, slik at ikke barn som ikke er invitert skal føle seg utestengt. Flere barnehager gi deg adresselister slik at du sender bursdagsinvitasjoner pr post. Prat med de ansatte og hør om praksis i din barnehage.

Barneskole alder – Vanlig praksis er å invitere hele klassen eller alle jentene/guttene i bursdag. Denne praksisen er for å unngå at noen føler seg utestengt. Med det i tankene er det ofte greit å invitere bare noen aller få, men det er ikke greit å invitere alle utenom noen få barn. Om en velger å invitere bare noen få av barnets aller beste venner er dette ofte noe som er greit, men mange skoler har regler om at disse da må leveres ut privat og ikke på skolen. Om invitasjonene deles ut på skolen, skal alle jentene/guttene inviteres.

NB! Husk at dere foreldre skal være kokker, servitører, pleieassistenter, fredsmeglere og aktivitører under bursdagen, så er lurt å tenke nøye igjennom hvor mange dere inviterer i bursdag. 

Barnebursdag - tips til bursdag!

3. Velg dag for bursdag.

Først og fremst, vær ute i god tid, da er det større sannsynlighet for at alle kan komme i bursdagen. For de minste barna er det vanligst å ha bursdagsselskapet lørdag eller søndag ettermiddag. For eldre barn er det vanligere med bursdagsselskapet om ettermiddagen på hverdager. Eksempelvis fra klokken 17 til 19 kan være passende. Det er vanlig at barneselskap varer ca 2 timer.

Tips! Tenk alternativer som passer tid timeplan bedre. Går det an å ha barnebursdag og familiebursdag på samme dag? Går det an å ha det hjemme på dagtid?  I noen barnehager kan man invitere hele avdelingen med personale i barnehagen hjem på dagtid.

4. Planlegg tema for bursdag.

Skal det være temabursdag? Prinsesse bursdag, pirat bursdag, ole brumm bursdag osv. En bør tenkte over at dette medfører mer planlegging, samt vil ofte koste mer. Men om en bestemmer seg for dette, så er det nesten alltid til stor glede for barna. På siden "Temabursdag" kommer vi med forslag til tema.

5. Hvor skal bursdagen være?

Stort sett er bursdager hjemme hos bursdagsbarnet, men det begynner å bli mer og mer populært å holde bursdag andre steder. Grunner til at flere velger å dra andre plasser å feire bursdagen er mange, men det kan være plassmangel hjemme (hvem har plass til 20 unger rundt stuebordet?), kanskje et stort ønske fra bursdagsbarn eller kanskje en rett og slett ikke har tid til å planlegge hjemmebursdag. Her er ulike forslag til hvor selskapet kan bli holdt:

 • Hjemme hos bursdagsbarnet.
 • Ute i hagen, parken, akebakken, i en gapahuk eller skogholtet.
 • På skolen/SFO/ Enkelte barnehager leier ut lokaler.
 • Spisested (McDonalds, Peppes, osv).
 • Bowlinghall, klatrehall, lekeland, badeland eller andre aktivitetssenter.
 • I borettslag og sameier er det ofte et fellesrom som kan leies til slike formål.
 • Sjokoladefabrikk, eksempelvis tar Freia imot besøk like besøk.
 • Kino, de fleste kinoer har opplegg for bursdager.

Husk å gjøre reservasjoner der det er nødvendig. Hvis en ønsker å ha et tema som er dyr/gård passer det å feire bursdagen på en gård. Om en er fotball interessert og ikke har stor hage til å spille på, så er et godt alternativ å leie et klubbhus ved en fotballbane til selskapet  og la aktiviteten i bursdagen være å spille fotball på en ordentlig fotballbane. Ved å legge bursdagen til hagen eller nærmeste park blir det ofte mindre å rydde, terskelen for høye lyder er større og det er nok av plass.

6. Lag og send ut invitasjoner til bursdag.

Se siden «Bursdagsinvitasjon» for mer informasjon om hvordan lage invitasjoner til bursdag og andre hensyn som bør tenkes over.

Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her!

7. Planlegg leker til bursdag.

Planlagte leker kommer ofte mellom mat og kaker, og eventuelt etter kaker om det er tid igjen. Det er viktig å tenke på hva slags leker en velger (alder, kan alle være med og interesser). Et tips er å spørre bursdagsbarnet, og kanskje til og med la bursdagsbarnet bestemme aktivitet. Se siden med «bursdagsleker» for å få forslag til hvilke leker du kan ha.

Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her! Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her! Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her! Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her! Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her! «Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi; den er ikke farlig, bare vi går varlig, Men man kan nok, men man kan nok aldri være trygg»

8. Planlegg kostyme(r) til bursdag.

Om det skal være en temabursdag må kostymer planlegges, men det trenger ikke være dyre kostymer. Det finnes rimelige alternativer som fungerer topp. Et alternativ som er morsomt er å be alle gjestene om å kle seg opp i favorittfargen sin. Eller om det er pirat bursdag kan gjestene komme i svarte klær, rosa om det er prinsesse bursdag (trenger ikke være prinsessekjole eller kaptein sabeltann kostyme). 

Tips! Kjøpe kostymer over nett. Her er det mye å spare!

Planlegg bursdag - kostymer og tema bursdager. Tips og råd for gjennomføringen.

9. Planlegg mat og drikke til barnebursdag.

Uten mat og drikke duger helten ikke sies det, og det stemmer også for bursdag. Det anbefales å starte med mat like etter gjestene kommer. Mange dropper å spise like før de skal i bursdag, samt hvis bursdagen er etter skolen kan det være lenge siden en har fått spist. Sultne unger kan være slitsomt!

Hva som blir servert kan variere, men de store klassikerne er pølser eller pizza. Det er absolutt lov å prøve seg med andre ting også, men det viktigste er å høre på hva barnet ønsker seg. Andre forslag kan være spagetti bolognese, pannekaker, pastasalat, pizzasnurrer, grillmat, hamburgere og kalkunpølser. Et annet forslag er å servere pitapizza - pitabrød smurt med tomatpuré eller tomatsaus. La ungene selv legge på det fyllet de selv ønsker og så stekes de. Alle får sin egen minipizza med det fyllet de liker. Du kan også starte bursdagen med å leke restaurant, kiosk eller lignende der de «kjøper» maten de skal ha i bursdagen.

NB! Det kan være lurt å spørre foreldrene om det er spesielle hensyn du må ta til de små gjestenes eventuelle allergier eller religion.

Tips! Skriv navn på pappkoppene, barn har lett for å glemme hvem som var deres.

Hvordan planlegge barnebursdag? Huskelister, tips og ideer til bursdagen finner du her!

10. Planlegg kaker til bursdag.

Det er alltid vanskelig å beregne hvor mye kaker, men en greit målestokk er å beregne to normale kakestykker til hver gjest, eventuelt to muffins. En må huske på at det er blitt servert mat først, og da er det begrenset hvor mye en orker av kaker. Ungene er ofte storfornøyde med en bursdagskake og gelé. Om det ikke skal være mat er det vanlig å servere mer kaker.

For deg som ønsker inspirasjon til kakebordet kan Therese sin blogg Sukkerdrøm hjelpe med kakedekorering og dessertbordet.

11. Planlegg pynt til bursdag.

Det er ikke mye pynt som kreves, alt avhengig av hva slags bursdag det er. Temabursdag vil selvsagt kreve mer pynt enn en vanlig bursdag. Det mest vanlige er å pynte bordet med duk, tallerkener, servietter, glass, bestikk og noe pynt midt på bordet. Ofte blir engangsting brukt slik at oppryddingen går enklere og ingenting blir knust. Enkelte nettbutikker har allerede satt sammen store pakker som inneholder kopper, asjetter, servietter, duk og dekorasjoner. Disse kan koste litt, men da slipper en å tenkte mer på det. Om en ønsker mer pynt er det vanligste ballonger, bannere og postere til dør/vegg.

Tips! Bruk ballonger til å pynte med, enkelt, billig og dekorativt, samt de fleste barn elsker å leke med ballonger.

12. Diverse andre ting til bursdag.

Bilder - bilder fra bursdager er alltid morsomt for foreldre og barn i etterkant, så husk kamera.

Skal foreldre være tilstede? - Hvis du har selskap for to- og treåringen er det vanlig at foreldrene blir med. Det er da greit å lage litt mat til de også. Etterhvert som ungene blir større er det vanlig å gå alene i bursdag, men det kan være noen som synes det er skummelt eller kanskje det skal være aktiviteter som det er greit å ha flere voksne tilstede. Du trenger ikke diske opp med egen mat til foreldre.

Må vi ha godteposer? - Selv om noen sender med gjestene en liten pose med godteri når bursdagen er slutt, eller noen gir det ut under bursdagen som premie for skattejakt, så er praksisen veldig forskjellig. Hvis dere ønsker å dele ut godteposer så er det fornuftig å begrense seg. Noen mener godteposer er noe stort tull, mens andre liker det.

Stoler og bord -  har du nok stoler og bord til selskapet?

13. Gå igjennom gjennomføringen av barnebursdag.

Skriv opp planen for dagen. Finn ut hva du må skaffe til bursdagen. Husk at selv om du har ansvaret for festen, er det ingenting i veien for å delegere bort noen arbeidsoppgaver. Kanskje noen kan bake en kake, eller kan hjelpe deg med å servere?

14. Bekreft reservasjoner.

Om du har gjort bestillinger/reservasjoner må du huske å bekreftet antall gjester når endelig antall er på plass.

15. Under selve bursdagsfeiringen.

Ha regler - Det er lov å åpne selskapet med å proklamere noen regler for hvordan akkurat denne bursdagsfeiringen skal bli.

 • Innestemme kan være en ting.
 • Om dere har invitert 15 barn er det en nødvendighet at alle sitter ved bordet når dere spiser.
 • Ikke la barna velge om de skal være med på lekene dere arrangerer. Alle skal være med, og om noen er for dårlig til å være med på leken er det kanskje lurt å ringe foreldre for henting.

 

Husk at det viktigste med dagen er at barna har det morsomt sammen. God planlegging gjør nettopp dette enklere!